pátek 9. května 2014

Kynuté těsto základní

Kynuté těsto

Toto je recept na základní kynuté těsto, které používám už skoro od oka na buchtičky k sodó, makové záviny, čeké buchty a jiné dobroty ...

Suroviny:

*500 g polohrubé mouky
* 100 g másla
* 30 g dorždí (což mi připomíná, že dávám celou kostičku :-) tj. 42 g)
* 100 g cukru krystalu (písku)
* 1 vejce
* 1/4 lžičky soli
* 250 ml mléka

Postup přípravy:
* Z asi poloviny vlažného mléka, rozdroboného droždí, lžíce cukru a plíce mouky uděláme kašičku a necháme vzejít kvásek. To nám potrvá asi 20 minut.
* Do mísy prosejeme mouku, přidáme vykynutý kvásek, zbylý cukr, vejce rozšlehané ve zbylém mléce a rozehřátý tuk.
* Těsto vypracujeme vařečkou a hněteme ho, až se tvoří bubliny a nechytá se mísy (pro usnadnění práce použijeme elektrický hnětač)... Prostě těsto dobře propracujeme :-)
* Vypracované těsto poprášíme moukou, zakryjeme utěrkou a necháme na teplém místěvykynout, během kynutí můžeme těsto několikrát promíchat. To já ale většinou ani nedělám.
* Z kynutého těsta vytvarujeme požadované tvary, přeneseme je na tukem vymazaný plech, nebo pečící papír, a necháme ještě chvíli kynout (podle velikosti pečiva 10 až 30 minut)
* Pečivo potíráme vejcem nebo tukem, až těsně před vložením do trouby.
* Pečivo dáme do předehřáté trouby na 180-200 °C. Po zapečení asi po 5-15 minutách (podle velikosti pečiva) teplotu snížíme, aby se pečivo stejnoměrně propékalo.
* Jestli je upečeno poznáme podle krásné zlatavé barvy na povrchu. Pro jistotu můžeme udělat test pomocí špejle. Do pečiva píchneme a pokud se nám na špejli nelepí těsto, máme hotovo.
















Žádné komentáře:

Okomentovat