neděle 20. dubna 2014

Jidáše

Velikonoční jidáše jsou velikonoční klasikou. Jde o klasické kynuté těsto, lze receptů na internetu najít nepřeberné množství. Ale jelikož mi tento blog slouží zároveň jako kuchařka, napíši sem ten svůj :-)

Indegrience:

* 500 g polohrubé mouky
* 250 ml mléka
* 100 g másla
* 3 žloutky
* kostka droždí (42 g)
* 50 g medu
* špetka soli
* lžíce dukru krystal
* citrónová kúra
* dále rozšlehané vejce na potření a hladkou mouku na válení těsta


Postup:

* Uděláme kvásek (řídší kašičku) ze zahřátého mléka, droždí, soli, částí mouky a lžící cukru. Necháme ho kynout asi 20 minut.
* Zašleháme spolu rozpuštěné (zchladlé) máslo, žloutky a med na kaši.
* Přidáme citrónovou kúru a kvásek.
* Nakonec přidáme mouku a zpracujeme těsto. Které dobře propracujeme, necháme v míse a poprášíme moukou.
* Necháme kynout na teplém místě asi 2 hodiny - než těsto zdvojnásobí svůj objem.
* Vykynulé těsto vyklopíme na vál poprášený hladkou moukou, aby se nám nelepilo.
* Těsto si rozdělíma na menší kousky, ze kterých vyválíme válečky - hady a ty tvarujeme do různých tvarů.
(esíčka, šnesi, ptáčsi, raci ... atp. ...)
* Jidáše pak dáme na vymaštěný plech nebo plech vyložený pečícím papírem, potřeme rozšlehaným vajíčkem a necháme ještě asi 20 minut kynout.
* Pečeme v předehřáté troubě při 170° - 180° asi 20 mint.
* Jidáše se úpodávají nejčastěji polité medem.


Poznámky k pečení:
* Do těsta můžeme přidat třeba rozinky či mandle ....

Žádné komentáře:

Okomentovat