(na 12 košíčků)
Vanilkové cupcakes používám asi nejčastěji. Lze do něj přidat totiž snad cokoliv a péci tak nepřeberné množství cupcakes s různými příchutěmi.
Nejjednodušší základní těsto, které je zároveň i dobré je asi toto:
* 200 g cukru krupice
* 115 g másla v pokojové teplotě
* 3 vejce
* 200 g polohrubé mouky
* 1,5 kávové lžičky prášku do pečení
* 120 ml polotučného mléka
* 1 kávová lžička vanilkového extraktu
* 115 g másla v pokojové teplotě
* 3 vejce
* 200 g polohrubé mouky
* 1,5 kávové lžičky prášku do pečení
* 120 ml polotučného mléka
* 1 kávová lžička vanilkového extraktu
(nebo půl vanilkového lusku)
... ale toto je základní těsto na vanilkové cupcakes, které používám častěji:
* 113 g másla
* 130 g cukr moučka
* 3 vejce
* 60 ml mléko
* 100 g hladká mouka
* 95 g polohrubá mouka
* špetka soli
* 1 - 2 lžičky prášku do pečiva
* 1/2 vanilkového lusku
(nebo kávová lžička vinilkového extraktu)
* citrovoná kúra
Postup není nijak složitý:
* Změklé máslo našleháme s cukrem moučka do pěny.
* Přidáme tři vejce a vanilku a opět zašleháme.
* Odvážíme si mouku, kterou smícháme se solí a práškem do pečiva a odměříme mléko.
* Do těsta přidáme postupně část moučně směsi, mléko a zbytek mouky.
* Všechno opět pořádně zašleháme a těsto je hotové.
* Pečeme v dobře předehřáté troubě při 170° - 180° asi 15 - 20 minut.
* Prvních 15 minut troubu neotevíráme, aby nám těsto pěkně vyběhlo.
* Asi po 17ti minutách můžeme špejlí vyzkoušet, jsou-li cupcakes hotové. Jestli se nám na špejli těsto nelepí, hotové jsou :-)
Poznámky k pečení:
* Citronová kúra nám postačí z půl coitrónu, ale můžeme použít i sušenou citronovou kúru, asi 1 polévkovou lžíci.
* Do těsta stačí místo vanilkového lusku použít vanilkový extrakt. Ale pozor, nepleťte si to s vanilkovým aroma či vanilkovým cukrem.
* Těsto vystačí na 12 kusů cupcakes.
* Do košíčků je dávkuji zmrzlinovačem a tak mám ve všechn stejné množství a jde to rychle.
* Těsto vystačí na 12 kusů cupcakes.
* Do košíčků je dávkuji zmrzlinovačem a tak mám ve všechn stejné množství a jde to rychle.
Žádné komentáře:
Okomentovat