Linecké těsto se dělá v základu v poměru tuku, cukru a mouky na 7:14:21. Tedy 7 dkg tuku, 14 dkg cukru a 21 dkg mouky.
Na internetu a v kuchařkách najdete nepřeberné množství receptů s drobnými obměnami. Já používám již několik let následující ...
Suroviny na linecké těsto:
* 350 g hladká mouka
* 250 g máslo
* 120 g cukru moučka
* 1 vanilkový cukr
* 3 žloutky
(* trochu citronové kúry)
Dále na slepení:
* výraznější marmeláda.
Postup:
* Na vál prosijeme mouku, přidáme cukr, promneme tuk a pomocí žloutků
zaděláme těsto.
* Necháme v chladu odpočinout minimálně 1 hodinu a potom na pomoučeném vále
vyválíme tenký plát, ze kterého vykrajujeme různé tvary, jak jsme zvyklí.
* Upečeme dorůžova a po vychladnutí slepujeme pikantnější
červenou zavařeninou.
Žádné komentáře:
Okomentovat