čtvrtek 24. dubna 2014

Dort Hallo Kitty

Dort jako Hallo Kitty

(na zakázku duben 2014)

Požadavek od zákaznice byl jasný. Dort čokoládový, jak harlekýn, bez jakéhokoliv ovoce či marmelády, kvůli alergii.

A tak jsem se rozhodla pro Těžký pařížský krém, pro recept KLIK a kakaovo-čokoládový korpus.
Na ten jsem použila recept na základní těsto na dortový korpus (recept najdete ZDE), do kterého jsem přidala ještě asi 30 g holandského kakaa a 50 g rozpuštěné vychladlé čokolády. Takže korpus byl opravdu čokoládový :-)

 (Pařížšký krém těžký)

(suroviny na korpus)

A jelikož jsem si představovala dost větší jak klasická dortová forma a chtěla jsem mít vykrojený korpus v jednom kuse i s ouškama, upekla jsem těsto na plechu vyložený pečícím papírem.
A aby nebyl dort nízký, upekla jsem korpusy hned dva! :-)

(těsto na korpus)

Korpusy jsem tedy vykrojila podle šablony a ušlehala Pařížský krém, který jsem nandala mezi korpusy a zároveň jím pomazala celý dort.
Tento polotovar si pobyl asi 3 hodiny v ledničce, aby krém dobře ztuhnul. Ale tuhý a připravený k potahování byl už za hodinku, krém se povedl!


 Po vyndání dortu z lednice jsem si rozválela potahovací hmotu a dort potáhla.
Pak přišlo na řadu jen dozdobení a bylo hotovo :-)


Doufám, že mi zákaznice napíší, jak se oslavenkyni líbilo a chutnalo. A když pošlou i nějakou tu fotečku, vše sem pyšně doplním.



A abyste měli pojem o tom, jak byl dort veliký, přidávám fotku s odhadnutými mírami.

Pařížský krém těžký

Těžký pařížský krém i do potahovaných dortů

Tento krém je odzkoušený a opravdu se ho nemusíte bát dát do dortu, který budete potahovat a zdobit.

Těžký pařížský krém:

 * 500 ml smetany ke šlehání
(čím tučnější, tím lepší; 33% a výš)
* 150 - 200 g cukru krupice
* 200 - 300 g čokolády
(čokoláda na vaření, cukrářská poleva či hořká čoko s hodně %)
* 100 g holandského kakaa
* 100 g ztuženého 100% tuku
* 200 g másla
(máslo být ani asi nemusí, množství podle chuti)



Postup 1. DEN:

* Smaříme smetanu + cukr + kakao. Svařit znamená nejen nechat vzkypět, ale opravdu nechat minutku provařit. Stále míchejte!
* Odstraňte z plotny a po chvilkce přisypte nakrájený tuk a čokoládu. Občas promíchejte, než se vše rozpustí.
* Pak vyčkejte, až tato vzniklá tužší kaše vychladne a dejte na noc do lednice.


Postup 2. DEN:

* Nechte tuhou směs asi hodinu mimo ldnici, ať se dobře šlehá a zároveň vyndejte máslo, ať hezky změkne (nejlépe už by mělo být dávno venku).
* Šlehačem paříž hezky našlehejte (viz obrázek).
* Po té postupně zašlehejte máslo - pozor na stejnou teplotu potravin, ať se vám krém nesrazí!

* A ochutnejte a natírejte, a plňte a zdobte, máte totiž hotovo :-)


Tímto krémem jsem plnila například tento dort Hallo Kitty KLIK ZDE.

středa 23. dubna 2014

Marcipán mléčný - falešný

Na mléčný (falešný) marcipán budete potřebovat:

* 100 g sušeného mléka (polotučné)
* 200 g cukru moučka
* 1 lžíce glycerynového sirupu
(může být i kukuřičný, pšeničný apod., jen ne javorový a jiné řídké)
* 1 - 1,5 lžička oleje
* 2 lžéce horké vody
* 1 lžička mandlového aroma (lépe mandlové tresti)

Do mísy nasypeme cukr moučka a sušené mléko (puntičkáři mohou oboje prosít).
Vedle si ve skleničce smícháme horkou vodu, mandlové aroma, olej a sirup.
Vlijeme do směsi cukru a mléka a prohněteme.
Nejprve nám směs zhrudkovatí, al nebojte se nic, vše se povede.
Během hnětení si párkrát lze namočit ruce, jednak se vám hmota nebudete na ruce tolik lepit a pak jí dodáte i trochu vody.
Z hroudy, již na vále, zpracujeme těsto v konzistenci podobné modelíně.
A jsme ve finále!
Teď již stačí hmotu barvit a tvarovat dle vaší fantazie :-)

Sachr dort - recept

Nebo spíš dort alá Sachr? :-)

Tento recept používám více než často. Hlavně do potahovaných dortů, kde je požadavek na čokoládový dort bez máslového krému. Úspěch má vždycky!

Na můj Sachr budete potřebovat:

* 6 vajec
* j50 g cukru moučky
* 150 g rozpuštěné čokolády
(čokoláda na vaření, ale s vyšším obsahem kakaa)
* 150 g másla změklého
* 1 vanilkový cukr
* 150 g mladké mouky
* 1 kávová lžička prášku do pečiva
* 30 g kakaa
* špetka soli

* rum
* meruňkový džem
* čokoládová poleva


Postup přípravy:
* Ušleháme 150 g másla s 150 g cukrem moučka.
* Přidáme vanilkový cukr a postupně zašleháme 2 celá vejce a 4 žloutky.
* Přidále rozpuštěnou, částečně vychladlou čokoládu.
* Ušleháme sníh ze 4 bílků a smícháme mouku s práškem do pečiva, kakaem a solí.
Po té střídavě zamícháme do ušlehaného krému směs mouky a sníh.
* Pečeme v dortové formě 24 - 26 cm vymazané a vysypané.
* Pečeme při 170° asi 40 minut.

* Vychladlý korpus rozřízneme, pokapeme rumem, potřeme meruňkovou marmeládou, přiklopíme a vršek uděláme stejně.
* Celý dort pak polijeme čokoládovou polevou.

Poznámka k pečení:
Dort je nejlepší druhý den, když se trochu uleží. Řežeme nejlépe nožem namočeným v horké vodě, aby se poleva nelámala.

Zadek v montérkách - dort

Dort jako zadek v montérkách? Proč ne ...

Že se dají dělat dort opravdu v jakékoliv podobně asi všichni už víte. Já v prosinci 2013 dělala i zadek navlečený v montékrách. Byl to dort do rodinného kruhu, takže jsem se nemusela bát, že se někdo třeba urazí :-)


U nás v rodině se příliš neholduje máslovým krémům a tak je vnitřek dortu alá Sachr.
Recept najdete TADY.

Korpusy jsou promazané a poslepované jak se na Sachr sluší a patří, meruňkovou marmeládou s vysokým obsahem ovoce - na rodině se přeci nešetří!


U tokovýchto dortů mě nejvíc baví zdobení a když pak mohu vidět na obličejích lidí kolem, že se dílo povedlo a líbí se, tak je to pro mě to nej uznání a pochvala.
U tohoto dotru se to zdařilo na 150% :-)


Tady už dolaďuji drobnosti a nandavám nářadí na opasek přímo na místě oslavy :-)
Vše je samozřejmě jedlé!





Korpus z celých vajec

Léty zkoušení dalších a dalších receptů na dortové korpusy, jsem se ustálila na tento základní.

Kurpus na dort z celých vajec - základní těsto:


* 5 ks vajec
* 200 g cukru krupice
* 200 g polohrubé mouky
* 1 prášek do pečiva
* 1 lžíce oleje
* 6 lžic horké vody
* špetka soli

Postupuji v bodech:
1. vejce
2. olej
3. voda
4. cukr
6. mouka s práškem do pečiva


Celý postup je tedy následující:

* Celá vejce našlehám el. šlehačem do pěny.
* Za stálého šlehání přileji olej.
* Pak po lžících horkou vodu a nějakou dobu dál šlehat.
* Přidat cukr a zase zašlehat.
* Nakonec už jen vařečkou vmíhám směs mouky, soli a kypřícího prášku.
*. Naleji do vymazané dortové formy či pekáčku vyloženým papírem na pečení.
* Peče se při 180°. Jestli je hotový vyzkoušejte asi za 15 minut špejlí. Pokud se těsto na špejli nelepí, je hotovo.

Jednoduché obměny základního těsta:

* kakaový korpus - do směsi mouky, soli a přášku do pečiva navíc přimíchejte 3 lžíce holandského kakaa.
* ořechový či oříškový korpus - Na závěr do těsta přidejte plnou hrst ořechů či oříšků.
* kokosový korpus - vis ořechový.

úterý 22. dubna 2014

Čokoládové ozdoby

Čokoládové ozdoby na dorty či cupcakes jsou jednodušší, než si myslíte.

V základu vám stačí rozpuštěná čokoláda, či čokoládová poleva, ve vodní lázni, lžička a pečící papír.
Pak už jen stačí lžičkou "napatlat" vzory a tvary na pečící papír a nechat ztuhnout.


Nebo nalijte čokoládovou polevu do sáčku s ustřihnutým rohem či si vyrobit jednoduchý kournoutek z pečícího papíru.
Pokud chcete mít více tvarů strjných, nakreslete si fixem daný motiv, vložte ho po pečící papír, obkreslete polevou, posuňte papí a tak pokračujte pořád dál :-)


S tímto zdobením se dají dělat doslova zázraky!



Zdobení krémy

Čím na krémy?

Zdobení pomocí krémů jde asi nejlépe starou dobrou metodou. a to sáčky a zdobícími špičkami.
Co se se špičkami dá vykouzlit, vidíte na obrázku.
Špiček je opravu nepřeberné množství, takže jen ty základní :-)




Sáčky osobně používám nejraději látkové, dají se prát a znovu používat. Ale dají se koupit i jednorázové či na více použití i z jiných materiálů než je látka.
Zlákaná reklamou jsem vyzkoušela řadu různých "zdobiček" a vždy jsem nakonec zůstala stejně u klasiky.

Dorty se však dají krémem hezky ozdobit i bez pomůcek na zdobení.

Stačí Vám k tomu kulatý nůž a igelitové pytlíky s ustřiženým rohem na krém.
A pokud nevlastníte ani ten nůž, pak vám k tomu postačí i obyčejná kávová lžička :-)



pondělí 21. dubna 2014

Na dětskou párty

 Docela rychlé a efektní nápady, co upéci na dětskou oslavu či párty.



Muffiny s kousky čokolády (Bad piggies)

Muffiny s kousky čokolády jsou u nás doma asi nejoblíbenější z muffinů.
Jsou jednoduše a rychle nazdobit a tak se hodí se i na dětskou oslavu či jinou párty.
Pro inspiraci sem dávám muffiny, které jsem dělala loni pro syna. Že má rád Angry birds a Bad piggies nemusím asi dodávat :-)


Obrázky jsem si našla na internetu a nechala vytisknout na jedlý papír. Teď už je míst, kde tuto službu dělají na počkání dostatek.
Obrázky jsem vystřihla a připevnila na muffiny pomocí kytiček vykrájených z marcipánu.

Použila jsem základní světlé těsto na muffiny a přidala kousky hořké čokolády.


Celý rozpis na 10 kousků větších muffinů je tedy následující:

* 50 gr rozpuštěného másla
* 200 g hladké mouky
* 100 - 120 g cukru moučka
* 2 lžičky prášku do pečiva
* 1 vejce
* špetka soli
* 1 a půl tabulky čokolády na vaření


Postup:
Jednoduše smícháme suché a tekuté suroviny. Pak oboje smícháme dohromady a přidáme nasekanou čokoládu. Plníme košíčky do 3/4 a pečeme v předehřáté troubě asi na 180°.



Muffiny základní těsto

Výborné základní těsto na muffiny, které lehce obměnítě příchátěmi přidáním dalších surovin dle fantazie.
(čokoláda, ovoce, kokos, oříšky, ořechy ... a další a další ...)
Rozpis je zhruba na 10 - 12 kusů košíčků.


Těsto na muffiny:

* 50 g rozpuštěného másla
* 200 g hladké mouky
* 100 - 120 g cukru moučky
* 2 lžičky prášku do pečiva
* 1 vejce
* špetka soli

Postup:
* Smícháme všechny sypké (suché) suroviny a v jiné misce všechny suroviny tekuté (mokré).
* Pak se smíchá vše dohromady.
* Těstem se plní košíčky do 3/4.


Poznámky k pečení:
Pokud nemáte silikonové formičky či plech, dávejte papírové košíčky po dvou, ať pěkně drží.



Pizza těsto

Tohle těsto na pizzu dělám často. Stačí mu kynout jen 45 minut a je dobré i chuťově.
Rozpis vystačí bohatě na dva plechy pizzy.
A pokud máte doma jako já, kdo si na sladké moc nepotrpí, můžete ho využít třeba na Valentýnskou pizzu :-)


Těsto na pizzu:

* 500 g hladké mouky
* 1 - 2 lžíce olivového oleje
* 1 lžíce doli
* 1 kostka droždí (42g)
* 2,5 dcl studené vody

Postup:
Vše smícháme do těsta a necháme 45 minut kynout. Poté rozdělíme ne dvě části a s každá díl vyválíme.
Dáme na plech, potřeme krájenámi rajčaty, pokapeme olivovým olejem a přidáme další indegrience, které máme rádi.
Pečeme na 220°.

Perník (hrnkový, rychlý)

Recept na rychlý, hrnkový, výborný perník.
Někdy na ho poliju čokoládovou polovou, někdy ho promažu marmeládou, ale většinou to ani nestihu, protože se po měn doma vždycky jen zapráší :-)


Těsto na perník:

* 2 hrnky hladké mouky
* 2 hrnku cukru krystal
* 2 hrnky vlažného mléka
* 2 dcl oleje
* 1 prášek do pečiva
* 1 prášek do perníku
* 4 lžíce holandského kakaa
(* 1 vanilkový cukr)


Postup:
* vše se prostě smíchá, naleje na pekáč a upeče v předehřáté troubě. Já peču na 180°.
Že je perník upečený poznáte na tom, že se strany odlupují od pekáče nebo můžete zkusit do perníku píchnout špejlí, jestli se na ní těsto ještě nelepí.

Poleva na perníčky

Touto cukrovou polevou zdobím nejen jerníčky, ale i cupcakes a jiné dobroty.

Cukrová poleva:

* 1 bílek
* 140 - 150 g cukru moučka
* citronová šťáva
* 2 lžíce solamylu


Postup:
Vše v míse utřeme metlovým šlehačem do tuha.
Při zdobení nepoužívanou polevu v míse zakrýváme potravinovou fólií, aby neoschla a netvořili se nám hrudky.


Medové perníčky

Tyto medové perníčky pouřívám jak na vánoční či velikovoční či jako perníková lízátka pro děti. Úspěch mají vždycky :-)
Vše trvá asi hodinu a čtvrt a perník je měkký hned a nemusí několik dnů či týdnů ležet a ani těsto se nemusí připravovat den předen, stačí mu půl hodinu v lednici.


Těsto:

* 140 g cukru moučka
* 2 ks vejce
* 400 g hladké mouky
* 2 lžíce medu (tekutý)
* 1 lžička jedlé sody
* 100 g tuku
* 2 lžičky perníkového koření
* 2 lžíce holandkého kakaa

Recept na polevu najdete ZDE.

Postup:
* Cukr utřeme s vejci a změklou Herou.
* Poté přidáme med a koření a na konec mouku smíchanou s jedlou sodou.
* Těsto necháme 30 minut odpočinout v lednici.
* Těsto se pak rozválí na silnější plát a vykájí se tvary.
* Perníčky se pokladou na plech vyložený pečícím papírem a upečou se.
* Pečeme v předehřáté troubě při 180° asi 8 minut.
* Po vyndání ještě teplé potíráme rozšlehaným vejce, aby se nám hezky leskly.

Poznámky k pečení:
Medu dáváme opravdu jen 2 lžíce, jinak nám perníčky ztvrdnou!

Linecké těsto

Linecké těsto se dělá v základu v poměru tuku, cukru a mouky na 7:14:21. Tedy 7 dkg tuku, 14 dkg cukru a 21 dkg mouky.
Na internetu a v kuchařkách najdete nepřeberné množství receptů s drobnými obměnami. Já používám již několik let následující ...

Suroviny na linecké těsto:

* 350 g hladká mouka
* 250 g máslo
* 120 g cukru moučka
* 1 vanilkový cukr
* 3 žloutky
(* trochu citronové kúry)


Dále na slepení:
* výraznější marmeláda.


Postup:
* Na vál prosijeme mouku, přidáme cukr, promneme tuk a pomocí žloutků zaděláme těsto.
* Necháme v chladu odpočinout minimálně 1 hodinu a potom na pomoučeném vále vyválíme tenký plát, ze kterého vykrajujeme různé tvary, jak jsme zvyklí.
* Upečeme dorůžova a po vychladnutí slepujeme pikantnější červenou zavařeninou. 

Šátečky se slaninou, švestkou a mandlemi

Tomuhle říkám "hříšná kombinace"!
Slanina, švestky, mandle a to vše v křupavém listové těstě :-)


Na listové šátečky potřebujeme:

* Listové těsto (400g)
* Slaninu na plátky
* Sušené švestky
* Loupané mandle (nesolené)

Postup:
* Listové těsto rozválíme na tenký plát a rozdělíme na čtverce.
* do každého z nich dáme plátek slaniny a sušenou švestku do které jsme místo pecky dali mandličku.


* Překlopíme na trojúhelník a okraje stiskneme. Lze je i slepit rozšlehaným vajíčkem a nebo stlačit po okrajích vidličkou, což nám udělá zajímavý střapatý okraj.
* Šátečky dáme na plech vyložený pečícím papírem, potřeme vajíčkem a pečeme v předehřáté troubě da zlatova.
* 200°- 220° asi 10 - 15 minut.

Poznámka:
Na jedno těsto (400g) spotřebujeme minimálně 120 g slaniny a 12 ks švestek a mandlí při velikosti čtverců asi 9 x 9 cm. Já toho spotřebuji o kus víc, protože dělám šátečky menší, tak na dvě až tři kousnutí :-)


Tvarohový koláč s ovocem

Tento koláč s tvarohem a ovocem patří k jědnim nejlepším.
Ovoce obměňuji podle sozony či podle toho, na co mají doma právě chuť :-)
Meruňky, rybíz, lesní ovoce, švestky ... používám ovoce jak čerstvé, kompotované či mražené ....


Těsto:

* 300 g hladké mouky
* 100 g cukru moučky
* 2 lžičky prášku do pečiva
* citrónová kúra z 1/2 citronu
(nebo 1 polévková lžíče sušené citrónové kúry)
* 140 g Hery nebo másla
* 1 vejce


Tvarohová náplň:

* 500 g měkkého tvarohu
* 1 vanilkový cukr
* 50 - 100 g cukru moučka
3 lžíce rumu
* 1 vanilkový pudingový prášek
* 2 vejce


Další indegrience:

* Ovoce navrch


Postup:
* Ze surovin na těsto uhněteme těsto, které můžeme rozválet či rovnou vmačkat na plech vymazaný či vyložený pečícím papírem.
* Na těsto nandáme tvarohovou náplň a poklademe ovocem.
* Peču na asi 170°. Jestli je koláč hotov poznám podle zabarvení tvarohu.

Kosti na Halloween z nivového těsta

Kosti na Halloween dělám ze slaného nivového těsta. Sladkého je vždycky dost a po tomto těstu se vždycky zapráší. Ať už je dělám na Halloween jako kosti, či jen tak na párty jako tyčinky.

Těsto:

* 200 g Nivy
* 120 g Hery
* 180 g polohrubé mouky
* na špičku nože prášek do pečiva


Další suroviny:
* 1 vejce na potření
* popřípadě kmín, sezamové semínko na posypání

Postup je jednoduchý:
* Smícháme najemno nastrouhanou Nivu se změklou Herou a moukou s práškem do pečiva.
* Těsto vyválíme asi na 0,5 cm silný plát, který rozřežeme, či z něj vykrajujeme.
* Hotové dáme na plech vyložený pečícím papírem. Můžeme ještě posypat kmínem apod.
* Pečeme ve vyhřáté troubě při 180° asi 10 - 15 minut.

Jak tvarovat kosti?

Mám hned dva způsoby jak vytvarovat kosti. buš vykrájíme z těsta srdíčka a dýždy dvě pomocí vejce slepíme k sobě (na obrázku nahoře je na kostech vidět spojení srdíček). Nebo rozválené těsto nakrájíme na tyčky a každou trochu z obou stran nařízneme. a konce smotáme odsebe na vnější stranu (viz obrázek dole).


Prsty na Halloween / Halloween fingers

 Na uřezané Haloweenské prsty budete potřebovat:

Těsto:

* 500 g mladké mouky
* 120 g curku moučka
* 300 g Hery
* 1 vejce
* 1 vanilkový cukr
* citrónová kúra
(* 1 lžíce mandlové třesti)


Na zdobení:
* půlené mandle
* červená marmeláda


  Postup:

* Ze všech surovin na těsto uhněteme těsto, které zabalíme do fólie a dáme do ledničky asi na 1 hodinu odpočinout.
* Po té rozkrájíme těsto na časti, ze kterých modelujeme prsty. Různě veliké, ale nezapomeňte, že těsto nabyde a trochu se rozteče.
* Do těsta na místo nehtu zasadíme vždy půl mandličky.


* Pečeme asi při 180° do růžova. Pečese celkem rychle.
* Po vychladnutí z prstů sejmeme mandličky a vlepíme je zpátky pomocí marmelády. To nám udělá správně nechutný zakrvácená nehet ;-)
* konec prstu taktéž potřeme marmeládou, ať je opravdu "uříznutý".


A co takhle zombie či čarodějnické prsty?

Pokud cheme prstům dodat čarodějný efekt či efekt umrlce, pak při zpracovávání těsta do něj přidáme trochu potravinářské barvy. Pak uřezané prsty vypadají ještě "hezčeji"! :-)